GA4 - kom igång redan nu

Jag har bara precis börjat sätta mig in i GA4, så jag vet långt ifrån mycket, det vill jag understryka här och nu. Men med detta inlägg tänkte jag passa på att berätta om vad jag gjort hitintills och kanske det kan ge dig en liten genväg till hur du kan komma igång snabbare

Ibland kan det kännas kämpigt med förändring,  jag håller med men som en vis man en gång sa “It always seems impossible until it’s done” , – Nelson Mandela.

Implementera GA4 redan nu

Förutom att lyssna på Tony Hammarlunds podcast med Martin Winberg från 56K Digital så rekommenderar jag även att implementera GA4 redan nu. Då GA4 blir en helt ny insamling av data så finns ingen tid att spilla, särskilt om ens datatrafik är begränsad. Du behöver inte veta allt om GA4 på en gång men att börja samla in data parallellt med GA Universal är nästan ett måste för att kunna lära sig mer om hur det fungerar och skiljer sig åt.

Det jag tar med mig från podavsnittet är att GA4 kommer ge bättre möjlighet att analysera besökarbeteendet och det är här Google kommer lägga mycket av sin tid på utveckling. GA4 är långt ifrån färdigutvecklat men det kommer ske förändringar och utveckling kontinuerligt som förmodligen kommer göra att en kommer gå över helt till GA4 så småningom.

Videos istället för blogginlägg?

Är du som jag och hellre föredrar videos framför långa blogginlägg, i så fall vill jag tipsa om nedan videos.

1.I denna video går Benjamin från Loves Data, lugnt och sansat igenom hur man sätter upp GA4.

2. I nästa video går Krista Sieden igenom de olika rapporterna i GA4. Jag tror även att hon har fler bra videos som kan bygga på din kunskap, men de tar vi lite senare.

Checklista för att komma igång

För att göra det ännu lite enklare så har jag gjort en checklista här nedan som du kan beta av en i taget, så att det inte blir allt för övermäktigt.

Carolines Checklista:

  1. Lyssna på Tony Hammarlunds podcast avsnitt med Martin Winberg
  2. Se Benjamins video
  3. Sätt upp en ny property med GA4 parallellt med din GA Universal
  4. Se till att det är rätt uppsatt så att du faktiskt börjar samla in data
  5. Sätt upp relevanta Events (fundera först noggrant vad du behöver)
  6. Se Kristas video
  7. Driv trafik som vanligt – för att samla in data <- Här är jag nu!
  8. Fortsätt lära dig lite i taget – genom att navigera runt inne i GA4 & kolla in fler videos
  9. Nu har du lärt dig en hel del – Google på det du inte förstår eller fråga!

Vill du veta mer om hur du kommer vidare, kolla in Tonys hemsida med länk till podcast samt till flertalet värdefulla artiklar och sidor.

Har du tips och idéer som du önskar dela med dig av så skriv en kommentar här nedan eller skicka ett DM via LinkedIn.

Lycka till! 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *